Vloerverwarming in combinatie met de magnesietvloer

Vloerverwarming in combinatie met de magnesietvloer

Elektrische vloerverwarming en magnesiet

Elektrische vloerverwarming leggen bij een vloer van magnesiet kan prima. Een magnesietvloer is een speciale dekvloer die bestaat uit gemalen magnesietsteen en een mix van zand, zaagsel en houtvezels. Wanneer hier ook nog marmer aan wordt toegevoegd lijkt de vloer op terrazzo.

Magnesietvloeren waren vooral populair in de jaren 1920 tot 1960. Toen destijds werd de vloer vaak in twee lagen aangebracht. De laatste jaren is de magnesietvloer weer in trek. Dit komt omdat de vloer meerdere voordelen heeft die bij de huidige omstandigheden op de bouwmarkt van pas komen. Zo is de vloer heel licht (dit komt van pas op verdiepingsvloeren), kunnen hoogteverschillen weggewerkt worden (handig bij oude panden met aflopende vloeren) en is de vloer niet belastend voor het milieu.

De eigenschappen van magnesiet:
We brengen magnesietvloeren vaak aan in monumentale panden. Dit wordt gedaan vanwege de eigenschappen van het materiaal:
– hoge slijtvastheid
– hoge buigsterkte
– betrekkelijk licht in gewicht
– naadloos uiterlijk
– geluidsisolerend
– brandwerend

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem bestaat uit speciale matten waarin verwarming verwerkt zit. Deze verwarmingssnoeren geven geleidelijk hun stralingswarmte af aan de vloer en zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling. Zeker wanneer de ruimte eenmaal op temperatuur is, hoeft u een stuk minder bij te verwarmen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem. Een vloer met een elektrisch verwarmingssysteem kunt u in de zomer niet gebruiken om uw woning af te koelen, wat met een warmtewisselaar weer wel kan.

 

Tempex EPS

Geëxpandeerd polystyreen (Tempex EPS) staat ook wel bekend als piepschuim of airpop. Het is een voordelig en licht isolatiemateriaal en wordt voor heel veel toepassingen gebruikt. Onder andere voor isolatie. EPS wordt gemaakt van polystyreen, slechts 2% want de rest van het materiaal is lucht. Door deze samenstelling kan het materiaal keer op keer worden gerecycled. Het materiaal wordt tijdens de productie opgeblazen tot de bekende bolletjesvorm. Met een lambdawaarde van 0,036 heeft het een gemiddelde isolatiewaarde. Het materiaal wordt veel ter opvulling gebruikt in situaties waar de dikte minder belangrijk is dan de isolatiewaarde. EPS werkt beperkt brandwerend en is ook beperkt vochtbestendig.

 

Druksterkte Tempex EPS

Wij voeren standaard EPS-platen met een druksterkte van 100. De druksterkte wordt uitgedrukt in kPa en staat voor de sterkte bij 10% vervorming. Een EPS 60 plaat (druksterkte 60) is dus minder zwaar te belasten dan een EPS plaat met een harde persing van 100. Een druksterkte van 100 is voor de meeste toepassingen in woningen voldoende. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken onder een betonvloer op zand voor uw schuur of uitbouw. Wordt het materiaal zwaar belast? Dan kunt u beter voor XPS kiezen.

EPS parels (isolatieparels)

Naast EPS-platen hebben wij ook EPS parels in ons assortiment. U vindt bij ons zowel witte als grijze EPS parels. Omdat deze isolatieparels waterafstotend zijn, kunnen ze goed worden gebruikt voor de isolatie van kruipruimtes. De grijze parels (HR++) hebben in vergelijking met de witte parels een lagere lambdawaarde (0,0324 W/(m.K)), waardoor hiermee een hogere isolatiewaarde bereikt kan worden.

 

Vloer opbouwen van een betonvloer met isolatie

Voor een volwaardige vloeropbouw met een afwerking in gepolierde beton reken je al gauw een totale dikte van 20 centimeter, gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond. Na het plaatsen van de afvoerleidingen en elektriciteitsleidingen wordt de vloer genivelleerd zodat de PE-folie met hierop de isolatie geplaatst kan worden. Deze moet minimaal 6 centimeter dik zijn. De uiteindelijke afwerkingslaag in beton komt gewapend op de isolatie. Deze laag komt na het leggen van een PE-folie en het moet minimaal 8 centimeter dik zijn. Wens je polybeton te combineren met vloerverwarming is er een dikte van 10 à 12 centimeter nodig.

Gietvloeren staan bekend om hun strakke uiterlijk en lange levensduur. Dat komt doordat deze vloeren bestaan uit een sterk hars die vloeibaar op de ondergrond wordt aangebracht. Door deze aanbreng krijg je een volledig egale en naadloze vloer, met allerlei voordelen van dien. Om het strakke uiterlijk van deze vloer te waarborgen, is het essentieel dat de ondergrond egaal is. Dit wordt gedaan door deze voor te behandelen met egaline. Deze voorbehandeling is niet in alle gevallen nodig, maar kan wel de levensduur en het uiterlijk van je vloer aanzienlijk verbeteren.

Wat is een egaline gietvloer?

Egaline is een middel dat bestaat uit een kunsthars en cement. Dit wordt vloeibaar op de huidige ondergrond aangebracht met een dikte van 1 tot 2 millimeter. Het resultaat is een sterke en flexibele ondervloer waarover andere soorten vloeren kunnen worden aangebracht. Vooral voor gietvloeren van egaline is een veel toegepaste voorbehandeling. Je vloer zal hierdoor iets hoger komen te liggen en de prijs voor je gietvloer zal stijgen, maar op de lange termijn is dit erg voordelig.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.