Welk soort vloerverwarming past in jouw huis?

Welk soort vloerverwarming past in jouw huis?

Voor een verwarming in je huis kun je kiezen voor vloerverwarming. Het is niet iets waar je regelmatig over nadenkt, maar het is wel handig als je de keuze hebt. Je hebt de keuze als je de vloer in je bestaande woning gaat aanpassen of als je een nieuwe woning laat bouwen. Het aanleggen van een vloerverwarming is een behoorlijke investering. Toch zijn de voordelen groot. Zo heb je in huis geen radiatoren meer nodig. Radiatoren zijn over het algemeen niet mooi en nemen behoorlijk wat ruimte in. Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je vooraf weten wat de voor en nadelen zijn van vloerverwarming. Het is een verwarming die in de vloer ingebouwd is. Je kunt de vloer verwarmen door gebruik te maken van water en elektriciteit. Hierbij wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd. Omdat de warmteafgifte door het hele huis is, heb je een fijne gelijkmatige warmte.

De voordelen

De belangrijkste voordelen zijn dat je een gelijkmatige warmteverdeling hebt, maar ook een lager energieverbruik. Ook is het stralingsoppervlak groot met een lagere temperatuur en je hebt geen radiatoren meer nodig als je deze manier gebruikt als hoofdverwarming.

De nadelen

De leidingen worden in de vloer gelegd. Dat kun je doen bij een nieuw te bouwen woning of bij een grote renovatie. Je moet ook kijken of de vloer die je wilt gebruiken geschikt is voor deze manier van verwarming. Is er een lekkage dan moet de vloer worden opengebroken. Het warm worden van de vloer heeft enige tijd nodig, maar blijft wel langer zijn warmte vasthouden.

De geschiktheid van een vloer

Je moet vooraf nagaan of het wel verstandig is om je woning te verwarmen door leidingen die in de vloer zijn aangebracht. Een dikke vloer laat de warmte niet goed door. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de ondervloer bij laminaat en bij het gebruik van een vloerbedekking. Er zijn tegenwoordig wel ondervloeren die gebruikt kunnen worden bij het verwarmen van de vloer. Bij het gebruik van laminaat zal het warmteverlies wel wat groter zijn dan bij het gebruik van parket en natuursteen. Er worden kunststofbuizen gebruikt waar het water doorheen stroomt. In de regel worden de buizen op een cv-ketel aangesloten. Je kunt de temperatuur van het water, die door de buizen stroomt, vooraf instellen. De maximale temperatuur van het water mag 50 graden Celsius worden. Het verwarmen van de vloer met water is goedkoper dan met elektriciteit.

Elektrisch verwarmen

Voor het gebruik van elektriciteit kun je kiezen uit drie verschillende vormen. Je kunt de kabels in de vloer laten leggen, of voor matten met een dunne kabel toepassen, of een dun geleidende folie die direct onder de vloer wordt aangebracht. Welke methode je ook kiest, laat je eerst goed voorlichten voordat je een definitief besluit neemt welke soort je gaat gebruiken.

Reacties zijn gesloten.