WOZ waarde
Hoe worden de maandelijkse lasten van je hypotheek berekend
Wanneer je een hypotheek afsluiten, dan dien je deze maandelijks gedurende een bepaalde periode af te lossen. Deze aflossing bestaat uit twee delen. Dit is de aflossing van de hypotheek zelf en het andere deel is de rente. Dit geldt overigens niet altijd, aangezien je ook een aflossingsvrije hypotheek kunt afsluiten. Hoewel dit tegenwoordig voor starters niet meer kan, zijn er natuurlijk wel ontzettend veel mensen die wel zo’n hypotheekvorm hebben. Bij deze hypotheek betaal je alleen de rente. Hoe de kosten exact worden berekend en hoe dit is opgebouwd, vertellen we je in dit artikel.
Waaruit bestaan de maandelijkse lasten
Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Dan bestaat het maandelijks te betalen bedrag uit twee verschillende delen. Het ene deel van de hypotheek is de aflossing zelf en het andere deel is de hypotheekrente. De hoogte van deze beide, is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van je hypotheek, maar ook de looptijd van je hypotheek en daarnaast ook je inkomen. Dit zorgt ervoor dat het op voorhand dus ook lastig te zeggen is hoeveel je uiteindelijk zou moeten betalen. Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je alleen de rente. Het voordeel aan deze vorm, is dat je geen aflossing hoeft te betalen.
Meer dan alleen de hypotheeklasten
Op het moment dat je een huis gaat kopen, dan heb je hiervoor uiteraard een hypotheek nodig. Goed om te weten, is dat er nog een aantal andere lasten zijn waar je rekening mee moet houden. Hierbij moet je denken aan woonverzekeringen, gemeentelijke heffingen (zoals afvalstoffenheffing en onroerende zaakbelasting) en energiekosten. De kosten voor deze lasten kunnen aardig in de papieren lopen. Zorg er daarom dus ook voor dat je dit van te voren incalculeert, zodat je niet voor een verrassing komt te staan.
Zelf je maandelijkse lasten berekenen
Wil jij de maandlasten hypotheek berekenen, dan kun je dit op een aantal manieren doen. Allereerst is het belangrijk te weten hoeveel je maximaal zou kunnen en ook willen opnemen en tegen welk rentepercentage dit is. Om je een idee te geven, nemen we in dit voorbeeld een hypotheek van 400.000 euro met een rente 4%. Je betaald dan maandelijks totaal een bedrag van circa 1900 euro. Een deel van deze 1900 euro is rente en een deel is aflossing. Wat je ziet, is dat je bij en annuïteitenhypotheek maandelijks hetzelfde bedrag betaald maar de rente steeds minder wordt en de aflossing hoger. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen en is het afhankelijk van bijvoorbeeld de rente en ook de duur van je hypotheek. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld kiest voor een looptijd van 10 jaar en dat de rentes over 10 jaar een stuk lager zijn.
Bruto maandlasten
Goed om te weten, is dat de bovengenoemde lasten, de bruto maandlasten zijn. Dat wil zeggen dat er nog een aantal fiscale voordelen zijn, waar je gebruik van kunt maken. Hierbij kun je denken aan het aftrekken van de hypotheekrente en ook de eenmalige kosten voor de notaris. Wel is het belangrijk te weten dat dit alleen geldt voor de rente, wat dus inhoudt dat je naarmate je meer hebt afgelost, je steeds minder hypotheekrenteaftrek kunt genieten.
Hoe zit het met de WOZ-waarde?
Wanneer je een huis hebt gekocht, dan krijg je ook te maken met het betalen van belasting over de WOZ-waarde van de woning. Waardering Onroerende Zaken, zoals het voluit heet, bepaald hoeveel je uiteindelijk betaald aan belastingen en andere heffingen. Dit geldt voor onder andere de onroerende zaakbelasting, waterschapslasten en uw inkomstenbelasting. De WOZ-waarde van je woning kun je op een aantal verschillende manieren achterhalen. Dit kan via de website van het WOZ-waarde loket, maar ook via de website van mijnoverheid.nl. Als laatste kun je natuurlijk ook gewoon je gemeente raadplegen.
Hoe wordt deze WOZ-waarde bepaald?
De WOZ-waarde van je woning wordt ieder jaar op basis van verschillende factoren door de gemeente vastgesteld. Dit gebeurt onder andere op basis van de taxatie van andere woningen in de omgeving. Wel is het goed te weten dat de gemeente dit baseert op de prijs die de woning zou moeten opleveren op 1 januari, van het jaar ervoor.